Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları ailesinin üyesi olarak 1994 yılında Bahçeşehir’de kurulan ilk kampüsünde eğitime başlayan Bahçeşehir Koleji, “kaliteli eğitimi daha çok çocuğa ulaştırmak” amacıyla Türkiye’nin dört bir yanında eğitim veriyor, bünyesinde bulunan Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liseleri ile ülkemizde fen eğitimini dönüştürüyor. Enver Yücel’in, dünya standartlarında eğitimi ülkemizde yaygınlaştırmak amacıyla kurduğu Bahçeşehir Koleji, 2020–2021 eğitim öğretim yılı itibarıyla Türkiye’nin 63 ilinde 137 kampüsüyle eğitim veriyor.
Sizlerle en son Code School isimli online eğitim platformunun Google ile ortaklığa giderek sunduğu Chrome DevTools eğitiminden bahsetmiştik. Bu yazıda ise programlama konusunda online eğitim alabileceğiniz platformları derlemeye çalışacağız.
Kod okuryazarlığı gün geçtikçe önemini arttıran bir kavram. Özellikle yurtdışında bu konuda çok sayıda projeye, hatta zaman zaman devletin işe el atışına rastlamak mümkün. Dolayısıyla son yılların gözde girişimlerinden bir kısmı da bu alanda yer alıyor. Günümüzün aldığı yatırımlar ve yakaladığı rakamlar ile en çok dikkat çeken oyuncuları ise Codeacademy ve Treehouse gibi duruyor.
İçerisinde şu an için Ruby, JavaScript, HTML/CSS ve iOS alanında eğitimler bulunan Code School, learn by doing/deneyerek öğren sloganıyla dikkat çekiyor. Şirket programlamanın kitap okuyarak öğrenilmeyeceğini düşünüyor; eğlenceli ve içerisinde bir takım oyunlaştırma öğeleri bulunan eğitimleri ile de bu duruma çözüm üretmeye çalışıyor. Ayrıca Code School bünyesinde Unix ve Git gibi temel konularda da eğitimlere rastlamak mümkün.
Bugüne kadar topladığı 10 milyon doların üzerinde yatırım ile dikkat çeken Codeacademy’nin yatırımcıları arasında Union Square Ventures, Index Ventures, O’Reilly ve CrunchFund gibi isimler yer alıyor. Ayrıca belirtmek gerekirse Codeacademy bir Y-Combinator şirketi.
Code Academy üzerinde PHP, Python, jQuery, temel web teknolojileri, Ruby ve API geliştirmeleri gibi konularda eğitimler almanız mümkün. Diğer yandan Codeacademy üzerinde diğer birçok benzer platformda olduğu gibi rozet ve puanlama sistemi de bulunuyor. Codeacademy Labs üzerinde ise bilgisayarınızda herhangi bir kuruluma gerek kalmadan Ruby, Python ve JavaScript dilleri için denemeler yapmanız mümkün.
Ayrıca merkezi New York City’de bulunan Codeacademy’yi Belediye Başkanı Michael Bloomberg’in de kullandığını belirtmekte yarar var.
Orlando/Florida merkezli Treehouse, online programlama eğitimi veren platformlar arasında en çok dikkat çekenlerden biri konumunda. Platform üzerinde mobil (Android ve iOS) ve web teknolojileri (MySQL, Ruby on Rails, PHP, HTML/CSS ve JavaScript gibi) üzerine çok sayıda eğitim bulunuyor. Treehouse’da aylık 25 ve 49 dolar karşılığında olmak üzere 2 farklı üyelik tipine sahip. Ama HTML ve Ruby on Rails gibi konularda ücretsiz dersler almanız da mümkün.
PeepCode
5 ders için 55, 10 ders için 99 ve sınırsız üyelik için de 199 dolar ödediğiniz PeepCode’da Ruby on Rails’dan Node’a, Node’dan JavaScript’e çok sayıda eğitime rastlamak mümkün. PeepCode ilk bakışta benzerlerine göre biraz daha ileri seviyeden başlamak isteyen öğrencilere hitap ediyor gibi duruyor. Platformun avantajlarından biri de sınırsız üyelik tipine sahip kullanıcıları için sunduğu mobil uygulamalar.
Palo Alto/California merkezli Bloc, benzerlerinden farklı olarak 12 haftalık bir eğitim programı için öğrencileriden 4 bin 993 dolar talep ediyor. Birebir eğitim ve ömür boyu erişim avantajlarını sunan Bloc, eğitim programı içinde Git, veri tabanları ve server yönetimi gibi çok sayıda farklı alana değiniyor.
Tüm bu saydığımız eğitim platformlarına ek olarak Udemy, lynda.com, Coursera, Udacity, Khan Academy gibi yalnızca programlama alanında eğitimler sunmasa da içerisinde programlama ve bilgisayar bilimleri konularında oldukça değerli eğitimler bulunduran siteleri de kuşkusuz unutmamak gerekiyor.
Konunun bir diğer boyutu da üniversiteler. Yurtdışında MIT, UC Berkeley ve Stanford gibi çok sayıda üniversite aralarında programalama ve bilgisayar bilimlerinin de bulunduğu oldukça geniş bir ders arşivini internete koymuş durumda. Ülkemizde de Bilkent Üniversitesi’nin benzer bir çalışmaya imza attığını da paylaşalım. Tabii tüm bunlar dışında Apple, Google, Mozilla, Facebook ve Microsoft gibi dev şirketlerin kendi platformları üzerinde proje geliştirmek isteyen geliştiriciler için oluşturdukları kaynaklar da söz konusu.
Online eğitim konusu internet girişimciliğin en çok dikkat çeken alanlarından biri. Programlama ve yazının başında da değindiğimiz kod okuryazarlığı kavramlarıyla birleşince ortaya gelecek vaddeden bir pazar çıkıyor. Kısaca bu yazıda bahsettiğimiz, ve hatta bahsetmediğimiz, çok sayıda eğitim girişiminin önünde oldukça açık ve başarı potansiyeli yüksek bir yol bulunuyor diyebiliriz.
Leave a comment